Ezen a szombaton is kilátogattunk a Noé Állatotthon Bulldog Fajtamentő csoportjához, hogy megsétáltassuk Cobrát és Racsnit, a két cuki bulldog fiút. Szerencsére az idő is kegyeibe fogadott minket, mert még napot is láttunk egy kicsit. Mivel eddig csak Cobráról írtam, itt az ideje, hogy bemutassam nektek Racsnit is, Cobra lakótársát. 

Ismét etetés előtt érkeztünk jóval, így sok időnk volt a sétára. A fiúk (Cobra és Racsni) hatalmas lendülettel indultak neki a hosszú sétának. A múltkorival ellentétben, most úgy döntöttünk, hogy nem sietünk annyira. Nem akartuk, hogy hamar elfáradjanak, inkább megálltunk sokszor piciket pihenni, hogy a két kis kövér bulldog kilihegje magát.

Meglepő módon, Racsni alig húzott ez alkalommal, persze ehhez kellett, hogy óvatosan a pórázszabályt is elkezdtem alkalmazni, így 5-10 forduló után, békésen cammogott a bal lábam mellett. Sokan meg is állítottak minket, hogy nahát, ő a Racsni? Milyen rendesen jön. Anna pedig a kis Lufikát (Cobrát) nevelgette kedvesen.

Arra gondoltunk, hogy hátha valamelyik kutya szereti a labdát, ezért ez alkalommal hoztunk magunkkal labdát is. Szegénykék egész nap a kennelben vannak, elég unalmas lehet ott az élet, így feldobtuk egy kis labdázással. Racsnit sajnos teljesen hidegen hagyta a labda, viszont Cobra olyan örömmel ugrott rá, mint Boss vagy Brownie. Boldogan röfögött a szájában a labdával.

Mivel nem ismerjük még igazán jól a fiúkat, ezért nem próbálkoztunk meg kivenni a szájukból a labdát, hanem megvártuk amíg picit lazítanak a fogáson. Ennek a labdának a különlegessége, hogy ilyenkor kipattan a szájukból és megkíméljük magunkat a huzavonától. Szerencsére egy mordulás nem volt a labdázás közben. Nagyon jól viselkedtek.

[caption id=“attachment_202” align=“alignnone” width=“764”]cobra_labda Cobra végre labdázhat! :)[/caption]

Racsni

Racsni 2008-ban született, tehát már ő sem számít fiatalnak. Rajta is van bőven súlyfelesleg, de mégsem olyan kis pufi mint Cobra. Sokkal határozottabb és dominánsabb, bár érdekes, hogy ő egyáltalán nem jelölget, viszont a nagy súlyának köszönhetően irtózatos erővel húzza az embert.

Erről a húzásról úgy néz ki hamar le lehet szoktatni, mert már most is gyönyörű szépen tud menni, csak mindig be kell tartani a szabályt. Ha egy új gazdihoz kerül majd, aki következetesen tartja magát a szabályokhoz, belőle is kezesbárány lesz.

Állítólag Racsni is szeret ellenszegülni néha, nem hiába, makacs bulldogok. Nekem nem volt még vele ilyen problémám, de a kutyák érzik szerintem, hogy esélyük se lenne a saját akaratukat átverni rajtunk, úgyhogy békésen jönnek mellettünk. Mindenképpen egy erősebb kezű, vagy legalábbis következetes gazdi jelentkezését várja, mert a kutyáknál a legfontosabb a következetesség.

Amennyiben nem állítunk fel egy rendszert, sokszor a kutya úgy érzi, hogy itt neki kell tennie valamit és vezetni a falkát. Erre természetesen a kutyák teljesen alkalmatlanok, cserébe sok problémát szülhet. Nagyon fontos tehát a következetesség! Ha esik, ha hétvége van, ha meleg vagy akár hideg van: minden esetben be kell tartatnunk a szabályokat. Főleg akkor, ha boldog tulajdonosai vagyunk egy makacs bulldognak.

Racsni húzza picit a bal mellső lábát. Valószínűleg egy ízületi gyulladás, amin nagyban javítana ha a testsúlya lecsökkenne, ehhez viszont napi rendszeres sétákra lenne szüksége. Most óvatosan és kímélően sétáltunk vele, sokkal kevésbé látszott a járásán.

Más kutyusokkal teljesen normálisan viselkedett, sőt sokszor még érdeklődést sem mutatott a mellettünk elsétáló kutyusok iránt. Ha valaki odajött szaglászni, akkor ő is természetesen gyorsan megtette a kötelező köröket, de nem volt agresszív. Természetesen nem volt lehetőségünk minden élethelyzetet megvizsgálni, de nekem teljesen normálisnak tűnt azokhoz a kutyákhoz képest, akikkel hetente találkozom a szocializációs foglalkozásokon hétvégente.

Neki is pihi-puhi a bundája, amit sajnos picit elszínezett a mostani nyakörve, de ezen hamarosan változtatni szeretnénk, és egy jó minőségű nyakörvvel megjutalmazzuk a jó magaviseletért. Igazán kiérdemelte.

[gallery ids=“206,207,208,209,210,211”]

Pár fontos adat róla, amit a Bulldog Fajtamentő csoport oldalán találtam róla:

Racsni 6 év körüli angol bulldog kan, akit gazdája adott le fajtamentő csoportunknak. Egyenlőre nagyon tartózkodó, újra kell benne építeni a bizalmat az emberek felé. Valószínűleg bánthatták is, mert a hirtelen mozdulatoktól megretten. Mindezek ellenére próbál nyitni és barátkozni. Vannak bizonyos helyzetek és mozdulatok, melyekben visszafordul az emberre. Olyan gazdát keresünk számára, aki tisztában van az angol bulldog habitusával, erejével és természetével, valamint rendelkezik már kutyás tapasztalattal. Kizárólag egyedüli kutyának ajánljuk, kutyaiskola elvégzése is ajánlatos. Racsni oltva, chipezve és ivartalanítva keresi új családját.

Ha valaki szeretné örökbe fogadni Racsnit, akkor felajánlom, hogy segítek az első pár lépésben és egy biztos kulcsot adok az újdonsült gazdi kezébe. Szívesen megtanítom, hogy miként lehet az akaratos bulldogokból erőszak nélkül egy kedves kezesbárányt faragni, még egy ennyi idős bulldogból is, mint Racsni.

Az örökbefogadás feltételeiről Racsni oldalán olvashattok bővebben.