Tudtad hogy bizonyos anyagok, ételek, növények halálosak is lehetnek a bulldogokra és ezek nagy része valószínűleg meg is található otthon a háztartásban? Gyarkan csak rutinból, úgy vesszük le ezeket az dolgokat a boltok polcairól, hogy bele se gondolunk, hogy milyen veszélyesek ezek az anyagok egy kutyára nézve. Mindig legyünk körültekintőek és ne hagyjuk, hogy  kutyánk ezeket elfogyassza, megkóstolja.

Lakáson Belül

A bolha és kullancs ellen kapható szerek komoly mérgezést is okozhatnak, ha nem megfelelően használjuk őket. Ezek lehetnek akár samponok, szprék, illetve a különféle vegyszerek, amelyekkel a környezetünkben, kertünkben található bolhákat, kullancsokat kívánjuk írtani. A tünetek 1 - 6 óra után jelentkeznek. Jellemzően az izomremegés, hányás, túlzott nyáladzás és légzési nehézség jelzi, hogy mérgezésről van szó. Mindig a leírásnak megfelelően használd a bolha és kullancsirtó szereket! Soha ne használj macskáknak való kullancs vagy bolha elleni szereket kutyán és fordítva!

A rágcsálók elleni mérgek is erősen károsak a kutyák és macskák számára, különösen, ha nem csak egy alkalomról van szó. A lappangási idő itt 1 - 5 nap. Tünetei: gyengeség, gyenge pulzus és belső vérzés. Főleg azok a kutyák és macskák veszélyeztettek, akik egereket vagy patkányokat is esznek néha.

A szabadon vásárolható gyógyszerek is komoly veszélyt jelentenek a kutyáink számára. A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók az erre érzékeny macskákra súlyos májkárosodást idézhetnek elő 1 - 3 napon belül. A gyulladáscsökkentő krémek, melyek ibuprofén tartalmúak, hányást és izomrendellenességet okozhatnak. Ne hagyjuk, hogy kutyánk lenyalogassa a krémet! Egy nagyobb dózis, akár halálos is lehet a kutya számára. Végül, de nem utolsó sorban az aspirin is veszélyes lehet nagyobb dózisban.

Vannak olyan házinövények is, amelyek mérgezőek lehetnek a kutyákra. A borostyán például hányást, hasmenést, hiperaktívitást és akár kómát is okozhat! A turbánliliom kis mértben történő fogyasztása is perceken belül hányást eredményezhet. Ha nem kap időben megfelelő kezelést a kutya, akár 12 órán belül vesekárosodás léphet fel! Nagyon sok egyéb más növény is mérgező lehet a kutyák számára, ha megeszik azokat! Mindig járj utána, hogy az otthoni növényeid veszélyesek-e a kutyádra nézve!

Veszélyesek lehetnek a kisebb játékok, konnektorok, labdák, amelyek fulladást okozhatnak. A műanyag zacskók pedig kifejezetten érdeklik a kutyákat, csak nem tudák megemészteni azt, bélcsavarodást is kaphatnak! Kezeld őket úgy, mintha egy 2 éves gyerekkel lenne dolgod!

Nem is gondolnánk, de sokszor azok az ételek is veszélyesek a kutyákra, amelyeket mi magunk fogyasztunk. Ilyen például a csokoládé, ami hányáshoz, hasmenéshez, remegéshez és rohamokhoz vezethet 1 - 4 órán belül. A hagyma is okozhat mérgezési tüneteket!

Mérzegés esetén fontos a gyors felismerés és kezelés. Minél hamarabb kezdjük meg a kezelést, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a kutya teljesen fel fog tudni gyógyulni és nem szenved maradandó károsodást. Amennyiben úgy látod, hogy a mérgezés tűnetei jelentkeznek nála, jegyezd fel, hogy miből, mennyit, mikor evett és mik a pontos tünetek és azonnal hívd az állatorvost! Minél hamarabb annál jobbak az esélyek!

Kint a Kertben

Nem csak a lakásban leselkednek rá veszélyek, hanem kint a kertben is. Légy elővigyázatos és tartsd be az alábbi pár egyszerű de fontos szabályt, így biztos lehetsz benne, hogy a kerted biztonságos lesz a kutyád számára.

Az első és legfontosabb, hogy a kutya ne tudjon megszökni a kertből. Nagyon sok kutyát ütnek el az után, ezért fontos, hogy ne tudjon elszökni! A magas és erős kerítés életet menthet! Ha a kutya szeret ásni, javasolt drótháló javasolt a föld alá is, nehogy lukat ásson a kerítés vagy a sövény alá.

Az Utcán

Egy hirtelen hangos zaj, vagy egy másik kutya látványa nagy szomorúságot is okozhat, ha nem megfelelően sétáltatjuk a kutyánkat. Szilveszterkor illetve Augusztus 23-án nagyon sok kutya szökik el otthoról vagy séta közben, mert megriadnak. Az ilyen eseteket úgy tudjuk megelőzni, hogy megfelelően, pórázon sétáltatjuk a kutyánkat!