Ki ne szeretné, hogy kedvencének olyan nyakörve legyen, ami tartós, elegáns, gyönyörű és amit megcsodál minden ember az utcán. Színben és stílusban is illeszkednie kell a kutyához. A boltokban kapható nyakörvek sajnos sokszor nem felelnek meg a bulldog tulajdonosok elvárásainak. Megoldásként az egyedileg, kézzel készített nyakörvek maradnak, de vajon ezek mennyivel drágábbak? Drágábbak egyáltalán? Hol lehet hozzájuk jutni? Ezekre a kérdésekre kapsz választ most. 

Miért nem szeretjük a boltokban kapható kész nyakörveket?

Rettentő hülyén néz ki egy bulldogon - akinek mély, vaskos és erős nyaka van - egy kis aprócska, 1-2cm széles nyakörv. Olyan, mintha nem is lenne semmi a nyakán. Talán a kisebb francia bulldogoknak még lehet találni nagyobbacska nyakörvet, de egy angol bulldognak vagy bullmasztiffnak már szinte kizárt.

Elég silány minőségűek, vagy ha netán mégis jó lenne, akkor rettentően csúnyán néznek ki. Egy nyakörv akkor jó, ha több év után is úgy néz ki, mintha új lenne. Fontos, hogy tartós legyen és masszív. Egy szövet nyakörv pár hónap alatt elkezd szálasodni és kopni, aminek az a vége, hogy vehetünk egy újat. Vagyis végül sokkal olcsóbbra jön ki, ha egy minőségi nyakörvet veszünk!

Jellemzően műanyag a csat, ami könnyen elszakad, pláne ha egy bulldog megindul. Annál veszélyesebb pedig nincs, ha egy nyakörv leszakad, a kutya pedig szabadon rohan a vesztébe.

Arra sajnos nem jöttem rá, hogy miért nem jönnek rá a nyakörvgyártó cégek, hogy milyen hatalmas igény van ezekre a nyakörvekre, de itthon és külföldön is óriási hiány van a minőségi nyakörvekből.

Milyen nyakörvre vágyunk tehát?

Legyen arányos a bulldog nyakához és méreteihez. Legyen nagyon masszív, és minőségi anyagból, lehetőleg bőrből (A legjobb a bölénybőr). A csatok mindig fémből legyenek, és a karika is, amihez csatlakoztatjuk a pórázt. Legyen díszes vagy dizájnos, az emberek bámulják meg a kutyát, hiszen mi rettentő büszkék vagyunk rá! :)

Boss nyakorve Boss Malucchi nyakörve

Minden bulldog tulajdonosban élénken él valószínűleg a Tom és Jerry sorozatban felbukkanó angol bulldog, Spike és nyakörve. Valamiért tudat alatt ezt és az ehhez hasonló nyakörvet keressük mindannyian, ez lett a standard. Spike szegecselt nyakörvével kapcsolatban azonban egy fontos dolgot meg kell említeni.

A szegecselt nyakörv a mindennapi használat során veszélyes. Azonban ha kiállításra visszük a kutyát, vagy tudjuk, hogy nem fog más kutyákkal találkozni, akkor rendben van. Nekem szakította már ki a vastag farmeromat egy kisebb, 15 kilós bull keverék szegecselt nyakörve úgy, hogy a lábamon is elég ronda sebek keletkeztek. Pedig csak átfutott a lábam között. Képzeljük el, hogy amikor két kutya játszik, hegyes, szegecselt nyakörvvel, akkor milyen könnyen tudnak sérüléseket okozni egymásnak.

Vannak nagyon szép, gombos (vagy nem hegyes) szegecses nyakörvek is, amik ugyan olyan jól néznek ki. Legyünk felelősségteljesek, és csak olyat válasszunk mindennapi használatra, ami nem okozhat kárt sem más embernek, sem más kutyának. Természetesen alkalmi nyakörvként beszerezhetünk egy durva kinézetű, éles, igazi szegecses nyakörvet is, de használatakor legyünk körültekintőek. A bulldogok alapjáraton is nagyon sérülékenyek, és érzékeny a szemük. Figyeljünk oda a kutyára!

Hol lehet kézzel készített nyakörvet csináltatni?

Eddig két olyan készítővel találkoztam, akinek a munkái meggyőztek.

Ambruska Péter - szíjgyártó, akit facebookon is elértek. Gyönyörű eldolgozású, bőr nyakörveket készít. Igény esetén a nevet is ráhímzi, ezzel teljesen egyedivé téve a nyakörveket. Azt viszont számításba kell venni, hogy ez a munka időigényes, hiszen kézimunka. Sokszor heteket, néha hónapokat is kell várni a nyakörvre.

Elérhetősége a Facebookon: Ambruska Péter Szíjgyártó. Alább egy kis ízelítő található a munkáiból.

Malucchi. (http://www.malucchi.it) Olasz kézműves nyakörveket készít, viszont tőlük csak egy katalógusból lehet rendelni, így a választék nem olyan tág, mint Péternél. Az online katalógusuk ezen a címen érhető el. Igény esetén tudok adni e-mail címet, ahol tudtok rendelni is Malucchi nyakörvet.

A Malucchi katalógusból pár kiragadott kép és nyakörv az alábbi galériában látható:

Kiss Szandra - Leder Design Meinert (www.lederdm.com) Anyagok tekintetében főleg bőrrel és műbőrrel dolgozik, mert ezek időt állóak. Díszítéshez felhasznál: gyöngyöt, köveket, szegecseket, festést, bőr vésést, gravírozást. Elérhetősége:

Telefon: +36 70 251 2400 Email: info@lederdm.com

Ismersz Te is valakit, aki készít nyakörvet?

Ha ismersz olyat, aki vállal és készít ilyen nyakörveket, akkor mindenképpen jelezd nekem! Akár a bejegyzéshez mint megjegyzés fűzd hozzá, vagy e-mailben az info@bulldogspecialista.hu címen, és frissítem ezt a bejegyzést, hogy mindenki megtalálja a neki szimpatikus készítőt! Lehetőleg elérhetőséget és (ha van) képet is küldjetek a munkáiról!