Magyarországon nem sok olyan munkahely van, ahova be lehet vinni a kutyákat. Van azonban pár hely, ahol igen, sőt kifejezetten kérik az alkalmazottaktól, hogy aki teheti, hozza be. Sokakban ez ellenszenvet válthat ki, akik például nem szeretik a kutyákat. Én az elmúlt 2 évben szerencsére behozhattam magammal a bulldogjaimat. Nézzük, mik a pozitívumok és negatívumok.

Először is leszögezem, hogy olyan kutyákról beszélünk, akik teljes mértékben szociálisak, engedelmesek és lehetőleg nem hiperaktívak. Továbbá szobatiszták, és barátságosan viselkednek az idegenekkel, akik jönnek-mennek az irodában.

Szerencsére nekem lehetőségem van arra, hogy nap mint nap bevigyem őket az irodába. Bizonyított tény, hogy a kutya simogatása nyugtatóan hat az emberre, emellett csökkenti a vérnyomást,** endorfint termel,** és fájdalomcsökkentő hatással is jár.

A Kísérlet

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a dolgozókra, ha kutyák is vannak a munkahelyen. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy kifejezetten stresszcsökkentő hatása van! A kísérletben 75 ember vett részt, akiket három csoportra bontottak az alábbiak szerint:

  1. Kutyások, akik behozhatták a kutyájukat

  2. Kutyások, akiknek otthon kellett hagyniuk a kutyájukat

  3. Dolgozók, akiknek nem voltak háziállatai

A kísérlet egy teljes héten át tartott, ahol folyamatosan mérték a stressz szintjét, az általános elégedettséget stb. A stresszhormon szintjét a nyálból vett mintákkal lehetett megmérni.

A reggeli első méréseken, a stressz szintjében nem mutatkoztak eltérések a különböző csoportok között, azonban a nap előrehaladtával az 1-es csoport stressz szintjének értéke csökkenni kezdett. A 2-es és 3-as csoport stressz szinte azonban  emelkedést mutatott.

A kutatók megfigyelték azt is, hogy lényegesen stresszesebbek voltak a kutyatulajdonos gazdák, amikor nem hozhatták be a kutyájukat, összehasonlítva azokkal a napokkal, amikor viszont behozhatták kedvenceiket. Persze nem utolsósorban a kutyák is sokkal vidámabbak voltak, hiszen nem egyedül kellett otthon várniuk a gazdit.

Randolph Barker, a kutatást vezető professzor összefoglalta az eredményt:

A kutyák jelenléte kifejezetten pozítívan hatott az ott dolgozókra. Összehasonlítva azokat a napokat, amikor a kutyák bent voltak az irodában és amikor nem, jelentős eltéréseket tapasztaltunk a dolgozók stressz szintjeiben. Az alkalmazottak általában  elégedettebbek voltak a munkájukkal, ha ott voltak mellettük a kutyák, mint a kutya nélküli irodák alkalmazottai. Amennyiben egy munkahely engedélyezi azt, hogy lehessen kutyát is vinni az irodába, az akár hozzájárulhat ahhoz is, hogy az alkalmazottak jobban teljesítsenek, valamint növelheti az általános elégedettséget.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a stressz nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az alkalmazottak kiégjenek, és gyakran beteget jelentsenek.

Akik Ellenzik

Sokan kutyások is úgy vélik, hogy nem jó ötlet. Példaként felhozták, hogy nem szeretnének a kutyájukra figyelni, aki épp valakit azért zaklat, hogy dobja el neki a labdát, illetve attól is félnek, hogy valamelyik kutya a nagy farokcsóválás hevében leverhet valamit.

Mások azzal érvelnek ellene, hogy sokan nem szeretik a kutyákat, így őket nem hogy megnyugtatná egy kutya jelenléte, hanem még stresszesebbé tesz. Egyesek pedig azt hozzák fel ellene, hogy mennyire idegesítő, amikor egy kutya ugat és a gazdája nem tudja kontrollálni.

A Bulldogok

Szerintem a bulldogok pont ideálisak az irodákba. Normális esetben a megérkezés után pár perccel elhelyezkednek kényelmesen, és már alszanak is. Nem csinálnak nagy felfordulást, hiszen alacsony a marmagasságuk. Képesek egy egész napot átaludni és a pihi-puhi bundájukat öröm simogatni.

Csak pici farkincájuk van, így azzal sem tudnak leverni semmit. Rettentő barátságosak az emberekkel, és nagyon szeretnek minél közelebb lenni hozzájuk.

Ami néha picit problémás lehet, az a horkolás, de ezen is inkább csak nevetni és mosolyogni szoktak az emberek, ami kifejezetten stresszoldó hatású. Ha nagyon hangosan horkol, érdemes picit megmozgatni :)

[caption id=“attachment_221” align=“alignleft” width=“764”]bulldogok_az_irodaban bulldogok az irodában[/caption]

A munkahelyemen volt pár olyan munkatársam, akik féltek a kutyáktól. Viszont annak köszönhetően, hogy minden nap ott volt velük egy cuki bulldog, teljesen megszokták és a végén már ők jöttek simogatni, pedig előtte tényleg féltek tőle. Sokszor az emberek azért félnek a kutyáktól, mert nem ismerik őket. Egy nagyon jól nevelt kutya a munkahelyen még ilyen szempontból is jó hatással lehet.