Az egyik, magyarul is megjelent kedvenc bulldogokkal kapcsolatos könyvem Kutas Gábor fordításában jelent meg. Sajnos terdejelme ennek sem haladja meg a 64 oldalt, azonban nagyon olvasmányos és jól bemutatja a három bulldog faj alapvető jellegzetességeit. Ez a három nem más, mint az angol a francia és az amerikai bulldog. Továbbá említést tesz az ausztrál bulldogról és a catahoula bulldogról is. Utóbbi kettőről még én sem hallottam. Ez a könyv nem hiányozhat egy bulldogtulajdonos könyvespolcáról! Nézzük mit tudhatsz meg a könyvből.

cliff_anger_bulldogokA könyv teljesen szakszerűen bemutatja a fajok történetét, a fajok FCI-standardját, mindezt úgy, hogy egységes és szép minőségű képekkel illusztrálja is a fajokat. A standardokon kívül ismertet egy-két vérvonalat is. Ha eddig nem kaptál még volna kedvet a bulldogokhoz, a könyv egyértelműen meghozza a kedvedet hozzájuk.

Nagyon olvasmányos, érdekes történetekkel tarkított, jól megszerkesztett könyv. Szakmailag helyes tanácsokat ad a neveléssel, etetéssel, tartással és gondozással kapcsolatban. Kitér a szocializációra is és felhívja a figyelmet az esetleges betegségekre, majd segítségképpen a tüneteiket is ismerteti.

Öröm volt látni, hogy mint “Tipp” megemlíti a fiatal kölyökkutyák szocializációjánál a kutya-ovit, illetve egyértelműen utal rá, hogy célszerű pozitív megerősítéses rendszerben felnevelni a kölyökkutyákat. A könyvben található tanácsok szakmailag kifogástalanok. Kiemelném itt az etetéssel és helyes kutyaeledel választással kapcsolatos részt, ahol felhívja a figyelmet arra, hogy a túlzott gabonatartalmú ételek mennyire  károsak lehetnek a kutyánk fejlődésére.

Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki most ismerkedik a bulldogokkal és vásárlás elött szeretne az alapvető dolgokkal tisztában lenni. Örültem volna, ha az író sokkal több oldalon fejti ki a gondolatait, de így sem lehet okunk a panaszra. Szerencsére ez a könyv elérhető szinte minden nagyobb könyvesbolt polcain, valamint online is megvásárolhatóak az alábbi címeken.

A könyv értékelése:

(55)