Hétvégén kilátogattunk a Noé Állatotthon Alapítvány telephelyére, ahol az alapítvány már 2009 január óta zavartalanul működteti a Bulldog Fajtamentő csoportját. Már elég régóta figyelemmel kísérem a csoport tevényekségét a webloldalon keresztül - http://bulldogmentes.hu/, ahol nyomon lehet követni egy-egy bulldog életútját a bekerüléstől egészen a gazdisodásig. Sajnos három bulldog nagyon nehezen talál magának gazdit, így úgy döntöttünk Annával, hogy legalább annyival segítünk nekik, hogy viszünk nekik tápot, megsétáltatjuk őket és felajánljuk szolgálatainkat. Nézzük is az első bulldogot, Cobrát.

A Noé Állatotthon minden szombaton nyílt napot tart, melyet önkéntesek és érdeklődők is látogathatnak. Ilyenkor az ember úgy segít, ahogy tud: kitakarítja a ketreceket, elviszi sétálni a kutyákat, segít a takarításban, stb. Mi egyelőre élelmet vittünk, és az szerelepelt a terveink között, hogy Cobrát és Racsnit a két kan bulldogot jól megsétáltatjuk.

Az első benyomásom az állatotthonnal kapcsolatban az volt, hogy inkább egy szép, gondozott állatkertre hasonlít. Nagyon jó körülmények között vannak tartva itt az állatok és különös figyelmet fordítanak arra, hogy lehetőleg minél több mozgástere legyen a kutyusoknak. A kutyák házai böségesen ki voltak tömve meleg szalmával. Kivételes és példaértékű, hogy a Noé Állatotthon nem altat el semmilyen állatot sem, kivárja ameddig jelentkezik egy gazdi! Cobra és Racsni is jó pár éve várja, hogy újra legyen egy szerető gazdája.

Miután megérkeztünk, megkerestük a Bulldog Fajtamentő csoport vezetőjét, Csillát, és megbeszéltük vele a dolgokat. Egyből el is vezetett minket Cobra és Racsni házához, ahol a két rosszfiú lakik édes kettesben. Sajnos a hideg és a kevés mozgás miatt mindketten hatalmas hájat növesztettek, így Anna Cobrát el is nevezte Lufinak. Hatalmas erővel lódultak ki az ajtón örömködve, hogy séta következik.

Cobra

Míg én Racsnit vittem sétálni, Cobrát Anna vitte, így volt lehetőségem kívülről szemlélni a viselkedését. Cobra nagyon kedves kis bulldog, formás fejszerkezettel! Ő egy tipikusan szép bulldog, amit az ember szívesen nézeget. A pofája szabályos, a teste picit duci jelenleg, de amilyen gyorsan a kutyák fogynak/híznak nem kizárt, hogy akár egy hónap alatt egy fitt és sportos bulldogot is lehet belőle faragni. Jelenleg szinte semmit nem mozog, azért hízott el ennyire. Összehasonlításképp említem meg, hogy a mi bulldogjaink Boss és Brownie napi kb 2 órát mozognak aktívan, ami folyamatos sprinteket és labdázást jelent a számukra. Persze fontos a fokozatosság, a mi kutyáink sem egyik napról a másikra kezdtek el napi több órát futni.

Cobra nagyon szépen megy pórázon, picit néha előrébb megy mint kellene, de nem húz. Ez jó hír, mert percek alatt be lehet állítani neki majd a jövőben, hogy egyáltalán ne menjen előrébb sem, hanem szépen láb mellett menjen. Ami érdekes, hogy jelölget, pedig inkább Racsni tűnik dominánsnak. Ennek ellenére csak Cobra jelölgetett, de azt folyamatosan. Mivel mindketten ivartalanítva vannak, azért ha az új gazdit nem zavarja majd, hogy jelölget, akkor akár maradhat is így. Amennyiben viszont zavarja, kb 1 hét alatt le lehet szoktatni erről a tevékenységről. Ebben is szívesen segítek.

A járása a túlsúly ellenére egész elegáns volt és normális. Kedvesen és légiesen lépkedett a lábain, még annak ellenére is, hogy jelenleg tényleg túlsúlyos. A megnövekedett pocakja miatt azért egy picit lufi jellege volt, de ez inkább csak bájossá tette a mozgását.

Anna megpróbálkozott egy-egy vezényszóval is. Meglepő módon Cobrának egész jól ment az “ül” vezényszó, sajnos a többire nem nagyon hallgatott. Viszont a hívónevére nagyon jól hallgat. Ez egy újabb jó pont. A neve hallatán egyből keresi a szemkontaktust. Nagyon barátságos, kedves és pihi-puhi szőre van annak ellenére, hogy szegények ridegen vannak tartva. Egy alapos zuhany azonban még ennél is puhábbá varázsolhatja a szőrét.

Látszólag nagyon jól kijött a többi kutyával is, nem volt aggresszív, inkább érdeklődőnek mondanám. Egy kis szocializáció bizos ráfér majd természetesen, tuti ami tuti. Szerencsére minden kutyaiskola biztosít ingyenes szocializációt, ahol 1-2 alkalom után felmérik/elemzik a kutya viselkedését és ellátják a gazdit megfelelő tanácsokkal. A tapasztalatok szerint pár alkalom után már vígan el lehet engedni a kutyát játszani a többi kutya közé. Persze fél szemmel az elején még azért érdemes figyelni, nehogy valami baj történjen.

Korábban már volt egy alkalom, hogy hazavitték, de sajnos a rossz magaviselet miatt visszahozta a gazdajelölt. Nem találták meg a közös hangot, visszacsattogott a gazdijelöltre, aki ettől megijedt és úgy döntött, hogy neki így nem kell. Szerencsére ezek teljes mértékben kezelhető dolgok. Hétvégente tucatjával találkozunk hasonló temperamentumú kutyusokkal a kutyaiskolában, akiket könnyedén meg lehet nevelni. A legfontosabb, hogy rendezzük a kutya helyét a mi falkánkban, vagyis a családban. Ha ez rendezve van, elképzelhetetlen, hogy egy kutya viszacsattogjon, morogjon vagy harapjon.

[gallery link=“file” ids=“162,163,164,165,168,169”]

Pár fontos adat róla, amit a Bulldog Fajtamentő csoport oldalán találtam róla:

Cobra egy 2007-es születésű angol bulldog kan. A "gazda" elmondása alapján családban, lakásban lakott, de mikor a gazdának megváltoztak az életkörülményei sajnos a lakásból mennie kellett. Nem tudjuk meddig, de kikerült egy telekre, ahol nem nagyon volt kapcsolata az emerrel. Innen került hozzánk. Valószínűleg a magányosan töltött idő miatt, de Cobrának megváltozott a természete. Az esetek 90%-ban egy kedves, bújós és az ember társaságát igénylő kutya, de vannak esetek, mikor előbújik belőle a kisördög. Ilyen esetben csak egy határozott és kemény kezű gazda tud vele bánni. Autóban szépen utazik, pórázon picit húz, szukákkal jó a viszonya és szobatiszta. Olyan gazdát keresünk számára, aki rendelkezik már kutyás tapasztalattal, és el tud járni vele kutyaiskolába. Kirázólag egyedüli kutyának ajánljuk! Cobra oltva, ivartalanítva, chippel ellátva és parazitamentesítve keresi új, szerető családját.

Ha valaki szeretné örökbefogadni Cobrát, akkor felajánlom, hogy segítek az első pár lépésben és egy biztos kulcsot adok az újdonsült gazdi kezébe. Szívesen megtanítom, hogy miként lehet az akaratos bulldogokból erőszak nélkül egy kedves kezesbárányt faragni, még egy ennyi idős bulldogból is, mint Cobra. 

Az örökbefogadás feltételeiről Cobra oldalán olvashattok bővebben.