Ohh mi ez a büdös?! Csak nem megint a kutya…? Orrfacsaró ez a bűz! Nem vagy egyedül a problémával. Van viszont egy jó hírem a számodra, ugyanis van megoldás! Nem kell tovább a környezetednek és neked sem elviselni a kellemetlen szagokat. Tehetsz ellene! Nézd meg, hogy mit!

Számos oka lehet annak, hogy a bulldogodnak szélgörcsei vannak. Ilyen például, amikor evés közben túl sok levegőt nyel az étellel együtt. Bizonyos ételek a lebontásuk során többlet gázokat termelnek. Pl.: bab, káposzta, karfiol, szójabab. Egy másik ok lehet az ételintolerancia, amelyet leggyakrabban a kukorica- és búzaérzékenység okoz. Felszívódási zavarok is okozhatnak szélgörcsöket a kutyáknál, amiről általában a szénhidrátok tehetnek. Ezeket nehezen bontják le a kutyák. Nézzük, hogy mit tehetsz azért, hogy illatosabbá varázsold otthonodat és környezetedet.

  1. Bizonyosodj meg róla, hogy nem valami szervi problémáról van szó. Ha a kutyád folyamatosan ereget, akkor mindenképpen keress fel egy szakovost. Lehet, hogy valami komolyabb dolog húzódik meg a háttérben. Jobb kivizsgáltatni a kutyát ilyen esetben.

  2. Hagyj el minden olyan ételt, ami búza vagy kukorica tartamú! Cseréld le ezeket olyan tápra, ami nagy százalékban kíváló minőségű proteint tartalmaz. (nyers húsok, hús alapú tápok)

  3. Ne adj maradékot a kutyádnak! Az emberek számára elkészített ételeket nem tudja a kutya jól feldolgozni és sok alkotóeleme mérgező is lehet. (Bővebben: “Ételek, Amiket Soha Ne Adj Egy Bulldognak”) Figyelj oda, hogy ne ess túlzásba a jutalomfalatokkal sem. A jutalomfalat nagy mennyiségben túlzott gáztermeléssel járhat.

  4. A gyömölcsök és zöldségek viszont jó hatással lehetnek a kutyád egészségére és emésztésére, de figyelj oda mit adsz nekik. Bizonyos zöldségek, gyümöcsök mérgezőek is lehetnek, bizonyosak pedig felfúvódást okoztatnak.

  5. Használj ternészetes alapú étrend-kiegészítőket. Ezek elősegítik a bulldogod emésztését. Érdemes itt is kikérni az állatorvos tanácsát.

  6. Ha úgy döntesz, hogy megváltoztatod a kutyád étrendjét, akkor azt mindig fokozatosan tedd! A fokozatos váltás segít enyhíteni az átállás során fellépő tüneteket, mint például a hányást és hasmenést.

  7. Sohase keverd a kutyatápokat! Ez orrfacsaróan büdös eredménnyel párosulhat.

  8. A táp mindig legyen természetes anyagokból! Ne tartalmazzon ételízesítőt, tartósítószert és adalékanyagokat. Ezek okolhatóak elsősorban a nemkívánatos gázokért!

  9. Mozogj eleget a kutyával! Az alaposan átmozgatott kutya sokkal kevesebbet fog otthon eregetni, mert a mozgás maga is segít az emésztésben.

Ezek természetesen csak irányelvek, amelyek nem adnak 100%-ban biztos megoldást, de biztosan csökkentik a kellemetlen szagokat. Ha van egy jól bevált ellenszered, akkor ne habozz megosztani velem!