Sokan nem is gondolják, hogy milyen sok vesződséggel jár egy bulldog tartása és gondozása. Persze ezeket a nehézségeket rögtön el is feledteti velünk a mókás külseje és az odaadó szeretete. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk a gondozásával és tartásával kapcsolatos 8 alappillérrel, amit javasolt minden bulldog gazdinak betartani, vagy legalább is fontolóra vennie.

1. Készülj fel a nyáladzásra!

Nem mindegyik bulldogra, de a többségükre jellemző, hogy rettentő sok nyálfoltot hagynak a lakásban és mindenfelé, amerre járnak. Ez az etetés előtt kifejezetten fokozódik, és akár hatalmas nyáltócsákat is hagyhatnak maguk mögött, ameddig mi elkészítjük az ételüket. Mindig legyen kéznél egy rongy vagy törülköző, amivel megtörölhetjük a szájukat. Ha nem tesszük, akkor egy határozott mozdulattal megrázzák magukat és a fal/ajtó tele lesz nyállal.

2. Gyakran látogasd az állatorvost!

A bulldogoknál nagyon fontos a megelőzés és a probléma minél hamarabbi kezelése. A legjobb, ha megadott időközönként elviszed egy gyors egészségügyi vizsgálatra, ami pár perc alatt megvan. Így megelőzhető, hogy a betegség komolyra forduljon, és ha netán talál valamit az orvos, akkor azonnal el lehet kezdeni a kezelést.

3. Mozogj eleget a bulldoggal!

A bulldogok egészsége szempontjából az elhízás nagyon veszélyes következményekkel járhat. Az elhízott bulldogoknál kialakulhatnak légzési nehézségek, és szívproblémák is felléphetnek. Arra viszont mindig figyelj, hogy nagy melegben ne sétáltasd a kutyát! Olyankor várd meg, amíg lehűl az idő. A kora reggeli és késő esti órák a legjobbak. A bulldogok 21 fok felett könnyen hőgutát kaphatnak.

4. Naponta tisztítsd a redőit!

Alkoholmentes baba popsitörlőkendővel érdemes naponta akár többször is megtisztítani a kis redőiket, különös tekintettel az orr és farok tájékán található redőket. Ezzel megelőzhetjük azt is, hogy a bulldogunknak rossz szaga legyen, mert az esetek többségében a bőr alatt pangó baktériumok okozzák azt.

5. Legyél te a falkavezér!

Ne kényeztesd el a bulldogodat, ahogy a gyerekedet se! Ez komoly viselkedési problémákhoz vezethet. Legyél te a domináns! Ellenkező esetben rettentő makacs lesz a bulldogod, és vissza is moroghat rád.

6. Tartsd bent a házban!

Mivel nagyon érzékeny a hőmérsékletre, ezért lehetőleg ne tartsd kint! Emellett jellemző a fajtára, hogy ha elhanyagolják, és keveset érintkezik emberekkel, akkor agresszívvé is válhat.

7. Végezzetek el egy engedelmességi tanfolyamot!

A bulldog közismerten makacs fajta, amin csak tovább ronthat, ha nem teszünk ellene semmit. Ha szeretnéd, hogy a kutyád rendesen viselkedjen, keressetek fel egy kutyaiskolát vagy szakembert.

8. Szeresd és figyelj rá!

Szerintem nincs a bulldognál szeretetéhesebb kutya a földön. A kapott szeretetet és törődést többszörösen adja vissza neked. A kellő odafigyelés és szeretet egy életre szóló köteléket fog kialakítani kettőtök között.