Ki ne találkozott volna már olyan bulldoggal, akinek a hatalmas orr-redője alatt felgyülemlett a kosz, és emiatt alatta gyulladás alakult ki. Első tünetei közé tartozik, hogy kellemetlen szagot áraszt a bőr alatti bepállott rész, és irritált vörös színű lesz. Gyakran próbálja vakarni is a redőt a kutyus, valamint sokat szaglászik a levegőben, hiszen az orra feletti rossz szagot érzi egész nap. Ezeket a redőket sokszor plasztikai sebészettel szokták eltávolítani, pedig van rá megfelelő kezelés, csak itthon nem terjedt el.

Brownie orr-redője alatti gyulladással már több mint 1 éve küzdöttünk itthon. Naponta többször kamillás teás törülközővel végigtöröltük teljesen, majd utána megszárítottuk. Napközben is amikor csak tudtam törölgettem, de eredménytelenül. Továbbra is rettentő koszos és gyulladt maradt. Minden tisztítás alkalmával rengeteg mennyiségű sötét kosszal keveredett büdös nedves valamit töröltem ki a redők közül, ami jó büdös volt. Próbáltam mindent, de igazán semmi nem segített.

Sokat keresgéltem az interneten, ameddig rá nem akadtam több olyan oldalra, ahol kifejezetten bulldogok számára ajánlanak egy törlőkendőt, ami a mindennapos ápoláshoz javasolt. Tucat amerikai alapítvány és egyesület, akik bullogok ápolásával foglalkoznak, ezt használják. Mivel munka miatt sokat kell külföldre járnom, úgy döntöttem, hogy kipróbálom.

malaketwipes1

Két terméket is ajánlanak. Ebből az egyiket vettem meg, melynek neve: Mal-A-Ket törlőkendő. Ebben 50 db picike kis nedves törlőkendő található, ami megfelelő mennyiségű hatóanyaggal van átitatva. Én a napi 3 helyett csak 2 alkalommal használtam 10 napon keresztül. Az eredmény fantasztikus volt. Nem termelődött újra a kosz, megszűnt a kellemetlen szag, és Brownie-n látszik, hogy nem zavarja már egyáltalán a redő. Végre megszűnt a bőrirritáció is.

Legnagyobb bánatomra a termék nem kapható Magyarországon, de még Európában sem, pedig a Dechra cégnek van több európai kirendeltsége is. Írtam is a cégnek, de egyelőre még nem kaptam választ. Remélem, valaki importálja majd Magyarországra is, mert úgy érzem, hogy nagy szükség lenne erre a termékre.

malaketwipes2

Vannak persze olyan szerencsés bulldogok, mint Boss, akiknek nincsen orr-redője, így nekik ilyen tekintetben nincsen erre szükségük. Azonban ezt nem csak az orr-redőre, hanem a farok tövénél kialakult gyulladás esetén is alkalmazhatjuk. Sajnos ez is igen jellemző a bulldogokra.

A Dechra-féle Mal-A-Ket törlőkendő hivatalos leírását ezen a linken találjátok. Remélem, hamarosan megtalálható lesz itthon is ez a törlőkendő.